• Rólunk Kapcsolat Hírek Tudásbázis GYIK Letöltések
  Épületmodellek létrehozása szkennelt pontfelhőből

  Meglévő épületek felmérésekor gyakran felmerülő igény 3D modell létrehozása is. Cégünk profi csapattal áll rendelkezésre épületek, ipari létesítmények pontfelhő-alapú modellezése esetén.


  Miért van szükség 3D modellre? Miért nem elegendő a pontfelhő?

  A felvett pontfelhő sok 10 millió diszkrét mérési pont összefüggő halmaza. Bár manapság a legtöbb tervezőszoftver képes arra, hogy a pontfelhő állományt beimportálja a modelltérbe, azonban gyakran az csak valamilyen egyszerű referenciaként használható. Nem lehet interakcióba lépni a nagypontosságú digitális állománnyal. Ezért van szükség olyan modellekre, amelyeket közvetlenül lehet használni.


  Hogy történik a modellezés?

  A pontfelhő-alapú modellezésnél alapvetően kétféle megközelítés létezik. Alkalmazásukról mindig az adott modellezési feladat alapján döntünk. Az első esetben a pontfelhőt csak egyfajta sablonként használjuk. Képzelj el egy épületet, amit kívül-belül felmértünk, majd létrehoztunk néhány metszet. A tervezőszoftverbe nem a teljes 3D állományt, hanem csak a metszetet importáljuk be. A szoftver natív parancsait felhasználva „átrajzoljuk” a sablont. A második esetben az egész 3D pontfelhőt tudjuk használni. Ilyenkor fejlett alakfelismerő algoritmusok segítségével hozzuk létre a modelleket.

  Mennyire pontos egy ilyen modell?

  Az elkészült modell pontosságát alapvetően befolyásolja a kiinduláshoz használt pontfelhő pontossága. A fejlett illesztő algoritmusok adják a valósághoz legközelebbi eredményt. Fontos figyelembe venni azonban, hogy amikor meglévő épületekről készült pontfelhő állományokkal dolgozunk, akkor számítani kell kivitelezési pontatlanságokra, a merőleges és párhuzamos helyzetektől való kisebb-nagyobb eltérésekre. A modellelemek illesztését követő esetleges pontosítások szükségességét mindig a megrendelővel közösen döntjük el.


  Kérd ajánlatunkat munkatársunktól!

  Gábriel Miklós
  miklos.gabriel@sidextrade.hu
  +36 70 941 3611

  Kérd ajánlatunkat munkatársunktól!

  Gábriel Miklós
  miklos.gabriel@sidextrade.hu
  +36 70 941 3611  Új hozzászólás: Korábbi hozzászólások:
  Ehhez a cikkhez/bejegyzéshez még nem érkezett hozzászólás!
  Visszahívást kérek

  Ha egyetértesz az alábbiakkal, kérlek tedd be a pipát ide a jelölőnégyzetbe!


  A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.

  További információért kattints ide!