• Rólunk Kapcsolat Hírek Tudásbázis GYIK Letöltések

  Miért 'Max' a FARO Quantum Max mérőkar?

  2023-12-07
  A 'FAROArm' elnevezés sokak szerint egyet jelent a pontossággal és a megbízhatósággal a koordináta mérőkarok világában. A FARO bő 40 éves történetében a mérőkarok mindig is a fejlesztés középpontjában álltak, de főleg 2018. óta, amikor megjelentek a Quantum mérőkarok. A Quantumok sok tekintetben hoztak formabontó megoldásokat, de olyan jellegzetesség, amire a 'Max' szó utal, csak tavaly óta tapasztalható. A FARO Quantum Max már nem csak a tudásában, de a nevében is többet nyújt, mint a Quantum korszak előtti mérőkarok. Ebben a bejegyzésben körüljárjuk ezt és a legfrissebb mérőkar sorozat legfontosabb tulajdonságait.


  A mérőkarok nevében korábban is szerepelt a munkatér mérete, de most van egy csavar


  Akik böngészik a FARO mérőkarok adatlapját, azok észrevehetik, hogy a 'Max' sorozatú mérőkaroknál az elnevezésben szereplő mérési tartományhoz képest a valódi munkatér jóval nagyobb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 'Max' sorozatú mérőkarok akár kívülről is meg tudnák érinteni a képzeletbeli névleges méretű gömböt, amivel kb. 500mm extra mérési tartományt kap a felhasználó. Ez a többlet kifejezetten jól jöhet olyan esetekben, amikor a legnagyobb befoglaló méretek összevethetőek a mérőkar névleges mérési tartományával. Ez a tulajdonság azért értékelendő, mert ennek pont az ellenkezője tapasztalható némely márkánál, vagyis örülhetünk, ha belülről meg tudjuk érinteni azt a bizonyos gömböt. A korrektség jegyében persze hozzá kell tenni, hogy a Quantum Max mérőkarok pontossági adatai a névleges méretű munkatérre vonatkoznak.

  Szkennerfej cseréje újrakalibrálás nélkül


  Az ipari szereplők szerint manapság teljesen természetes igény az, hogy a mérőrendszerük rendelkezzen érintkezésmentes, 3D szkennelési képességekkel is. A 3D szkennelés egyik elvitathatatlan előnye, hogy villámgyors adatrögzítésre képes. Felmerül azonban a kérdés, hogy habár a szkennelés gyors, mégis mennyi időbe telik váltani a tapintós és a szkenneres mérés között? A 3D szkennerfejnek már a korábbi Quantum mérőkaroknál is teljesen integrált, ergonomikus volt a kialakítása, és a felhasználó egyszerre tudta használni a tapintót és a szkennerfejet is, de a 'Max' sorozatnál már kalibrálásra sincs szükség. Tehát, a szkennerfej csatlakoztatását követően a felhasználó azonnal kezdheti a digitalizálást. Ez egyébként annak köszönhető, hogy a szkennerfej csatlakoztatása is megkapta a tapintók számára fejlesztett rendkívül megbízható megoldást.

  Felcserélhető tapintó és szkennerfej


  A 7 tengelyes Quantum Max mérőkarok utolsó karszegmensén 2 foglalat található: egy a tapintóknak és egy a szkennerfejnek. Újdonság azonban, hogy a felhasználó tetszőleges helyre csatlakoztathatja a két különböző eszközt. Ennek az új megoldásnak köszönhetően sokkal kényelmesebb lehet a mérés, illetve a mérőberendezés sokkal könnyebben igazítható a mérési feladathoz.


  '3+1' szkennerfej a mérési feladathoz illeszkedően


  A felhasználók a 'Max' mérőkarokhoz már 4 féle szkennerfej közül választhatnak. A mérési feladat jellegétől függően választható a pontosság, a termelékenység, a sebesség, illetve az ár-érték arány. A leghosszabb mérési vonallal rendelkező xS jelű szkennerfejjel egységnyi idő alatt akár 65%-kal nagyobb terület is digitalizálható, míg az xR jelű szkennerfejjel a korábbiaknál akár 30%-kal pontosabb szkennelés valósítható meg. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a 'Max' sorozatú szkennerfejes mérőkarok átléptek egy korábban áttörhetetlennek hitt pontossági határt is. A FARO szkennerfejes mérőkarokkal 0.03 mm pontosság érhető el.

  Továbbfejlesztett algoritmusok a kihívást jelentő felületek digitalizálásához


  A FARO CLR technológiának köszönhetően az optikai szempontból kihívást jelentő felületek (pl.: tükrös, áttetsző, sötét-fekete stb.) felületelőkészítés nélkül is sokkal könnyebben digitalizálhatók. Ez a fejlesztés jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent, hiszen a többi piaci szereplőhöz képest, a FARO mérőkarok felhasználóinak nem kell a felületet előkészíteni, majd a mérést követően megtisztítani azt. De tovább megyünk, hiszen FAROArm esetén mesterséges referencia objektumokra (targetekre) sincs szükség.

  A FARO Quantum Max mérőkar sorozat új standardot jelent a hordozható csuklókaros mérőgépek piacán. A fenti felsorolás alapján könnyű megállapítani, hogy a 'Max' utótag nem csak egy kiegészítő jelölés, hanem az számos extra, a piacon egyedülálló funkció összességét takarja, valamint üzenet a korábbi FARO vásárlóknak is, hogy a fejlesztés és ezen keresztül a fejlődés folyamatos.


  Új hozzászólás: Korábbi hozzászólások:
  Ehhez a cikkhez/bejegyzéshez még nem érkezett hozzászólás!
  Visszahívást kérek

  Ha egyetértesz az alábbiakkal, kérlek tedd be a pipát ide a jelölőnégyzetbe!


  A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.

  További információért kattints ide!